Officiellt har försvarsdepartementet 4,775 “utposter”, spridda över alla USA:s 50 delstater, åtta amerikanska “territorier” och 45 utomlands. Totalt 514 av dessa 4 775 utposter ligger utomlands, enligt Pentagons senaste officiella sammanställning. Bara för att nämna några i en lång lista så finns baser i Diego Garcia, i Djibouti på Afrikas horn, samt i Peru och Portugal, Förenade Arabemiraten och Storbritannien.

Men den senaste versionen av den sammanställningen som upprättades i början av 2018 och som kallas Basstrukturrapporten (BSR), innehåller inte något omnämnande av al-Tanf eller, för den delen, någon annan bas i Syrien. Eller Irak Eller Afghanistan. Eller Niger. Eller Tunisien. Eller Kamerun. Eller Somalia. Eller andra platser där sådana militära utposter är kända och till och med, till skillnad från i Syrien, att expandera.

Enligt David Vine, författare till “Base Nation: Hur amerikanska militära baser utomlands skadar Amerika och världen”, kan det finnas hundratals liknande “off-the-record”-baser runt om i världen. “De saknade platserna är en återspegling av bristen på öppenhet i systemet för vad jag fortfarande uppskattar vara omkring 800 amerikanska baser utanför de 50 delstaterna och Washington, DC, som varit utspridda i världen sedan andra världskriget”, säger Vine , som också är grundare av den nyligen etablerade Overseas Base Reformation and Closure Coalition, en grupp militäranalytiker från “hela det ideologiska spektret” som förespråkar att den amerikanska militärens globala inflytande ska minska.