LO kapitulerar inför arbetsköparna igen

Förra veckan meddelade LO och Svenskt Näringsliv att man kommit överens i Las-frågan. Fyra fackförbund, Byggnads, Transport, Seko och Fastighets, ställer sig dock inte bakom uppgörelsen.  Svenskt Näringsliv är däremot mycket nöjt med uppgörelsen. Dess vice vd Matias Dahl säger träffande ”att vi har tagit ett stort steg tillbaka”.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson försöker inte ens utmåla uppgörelsen som en framgång utan skyller på att ”alla förbund som någon gång förhandlat gör också försämringar – det är så det funkar när man byter grejer med varandra.” Men LO-ledningen har satt i system att byta till sig försämringar. Tanken att överhuvudtaget mobilisera medlemmarna till kamp mot försämringar förekommer inte ens i deras dagdrömmar.

Det omedelbara skälet till uppgörelsen är säkerligen att LO-ledningen har bytt bort det som är kvar av LO-medlemmarnas anställningstrygghet för att säkra Socialdemokraternas överlevnad som regeringsparti och dess samarbete med Centerpartiet, som är det parti som mest energiskt krävt försämringar i Las.

Se också dessa artiklar: Las-motståndet fortsätter –http://kommunisten.nu/?p=11512 – och Stoppa försämringarna av Las!http://kommunisten.nu/?p=10212. Speciellt den senare analyserar förslaget om försämringarna av Las.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here