Gula fackföreningar är i farten igen

Kommunisten har tidigare skrivit om en gul fackförening. Men det är inte den enda gula fackföreningen som finns på marknaden. I fjol tecknade elföretaget Tema Elektro utanför Sjöbo i Skåne efter en hård strid avtal med Elektrikerförbundet.

Men det har senare visat sig att företaget dessförinnan hade slutit avtal med fackförening Blå-gul (!). Denna s.k. fackförening var registrerad hos vice vd:ns nära släkting, som också är kommunpolitiker för Sverigedemokraterna. Det är helt uppenbart att företaget skapade denna s. k. fackförening.1 Fackföreningen Blå-gul har sedan försökt stämma Elektrikerförbundet för att de förlorade avtalet.

När riksdagen 2019 klubbade igenom en ny lag som inskränkte strejkrätten, varnade många fackliga aktivister för denna utveckling. En bestämmelse innebar nämligen att en fackförening inte får strejka för att tillkämpa sig ett nytt kollektivavtal, om ett företag redan tecknat ett avtal med annan fackförening. Det öppnar dörren för företag att skapa egna helt lojala fackföreningar med sämre avtal än de gängse i branschen.

Detta var den metod som arbetsköparna använde för att stävja fackföreningarnas framväxt fr.o.m. slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Att denna metod åter kommit till heders säger en hel del om det aktuella läget på arbetsmarknaden.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här