Utvald bild: Nabatieh, Libanon på måndagen. Källa: Associated Press

Måndag

Israel inledde en kriminell bombningskampanj av mycket stor skala i Libanon, främst i landets södra del men även vissa centrala områden såsom huvudstaden Beirut. I vid kl 8 på morgonen i tisdagen 24/9 hade 558 lebaneser mördats och 1 835 skadats till följd av detta, med än stigande antal följande dagar. Detta var ett stort steg från ett krig mot Palestina till ett regionalt krig. Psykologisk krigföring användes också mot det lebanesiska folket, varvid det uppmanas till att fly med 80 000 israeliska meddelanden på appen Telegram. Förenta staternas företrädare i Lloyd Austin, försvarssekreteraren, kallar för en “diplomatisk lösning” medan de samtidigt skickar ännu fler amerikanska trupper till regionen. Flera normaliserarstater har också uttryckt samma sak, inklusive Egypten och Turkiet. Källa: TRH och NPR.

En bondpojke vid namn Fred Morilha hittades mördad vid bara 16 års ålder på urfolksmarken “Nhanderu Marangatu”, Mato Grosso do Sul, Brasilien. Morilha tillhörde den speciellt utsatta folkgruppen Guarani-Kaiowá. Han hittades vid sidan av vägen. Nhanderu Marangatu är ett område där militärpolisen bedriver en politik av mord och skrämsel mot bönderna. Vi har tidigare rapporterat om dess mord på Neri Ramos da Silva i området.

Tisdag

Israel mördar ytterligare 538 personer i sitt brottsliga anfall mot södra Libanon.

32:e årsdagen för Ordförande Gonzalos mästerliga tal inträffade. Inför denna genomfördes många aktioner i många länder, inklusive Sverige, Frankrike, Förenta staterna, Danmark, Finland, Norge, och Tyskland.

Onsdag

Hizbollah besvarade Israels bombardering av södra Libanon med att skjuta en missil, “Qader 1”, mot Israels underrättelsetjänst Mossads huvudkvarter utanför “Tel Aviv”. Missilen avvärjdes, men tvingade ändå den sionistiska staten att evakuera miljontals människor och fylla Tel Avivs skyddsrum. Hizbollah rapporterade också om andra operationer som de genomfört, i flera områden, inklusive 4 militära poster och 4 sionistiska bosättningar. Den brittiska imperialismen har uttalat att 700 brittiska soldater, flygvapen och stridsskepp kommer att skickas till Cypern för att evakuera brittiska medborgare från Israel och Libanon. Källa: TRH, Aljazeera, Al Manar TV och The Independent. Israels brott mot den libanesiska nationen och det libanesiska folket har utlöst en massiv solidaritetskampanj i flera länder, bland dem Förenta staterna, Storbritannien, Tunisien och även Sverige.

Antiimperialistiska förbundet meddelade att en kampanj för att stödja Palestina ska hållas mellan den 7/10 och den 21/10, med två internationella aktionsdagar den 12/10 och 13/10, och “kallar alla revolutionära, antiimperialistiska, antiockupations- krafter till att stödja den palestinska nationella befrielsekampen och till att vara del av motståndet, kosta vad det kosta vill” (vår översättning -red.).

Torsdag

Libanons hälsoministerium rapporterade att dödsfallen från de israeliska flyganfallen i Libanon den onsdagen 25/9 hade 81, och att antalet skadade hade stigit till 403. 26/9 mördades 92 och 153 skadades. Totalt hade 1 540 människor mördats. Herzl Halevi, Israels generalstabschef, erkände att en markoffensiv förbereddes, och två reservbrigader har samlats inför detta. Källa: TRH och ABC News

10-årsdagen av den mexikanska statens försvinnande av de 43 lärarstudenterna i Ayotzinapa inträffade. Utöver att 43 försvann mördades 6 personer, varav en, en 21-årig far, hittades dagen efter utan ansikte, öron eller ögon, och 40 skadades av skarp ammunition. Den mexikanska staten begick detta brott i sammansvärjning med den organiserade brottsligheten. Vi kan förvänta oss aktioner i koppling till detta. Affischeringar har redan genomförts i Norge.

Fredag

Flera solidaritetsaktioner av stor vikt har genomförts i solidaritet med Libanon mot Israels nya folkmord och massaker. Bland dem är de mest framstående Jemens Ansarallahs, som anföll tre amerikanska stridsskepp, som var på väg för att stödja Israel, i Röda havet med missiler och drönare, och det irakiska motståndets, som även använde missiler och drönare, mot mål i de ockuperade Golanhöjderna. Andra aktioner skedde i Irak, Grekland, Förenta staterna, Tyskland, England, Norge och Australien.

TRH återpublicerar en artikel från Ang Bayan om flera aktioner genomförda senaste veckorna som en del av folkkriget. 30/8 utmätte Nya folkarméns centrala Negroskommando (Leonardo Panaligankommandot) revolutionär bestraffning mot Jonil Sevilla, en medhjälpare till reaktionens underrättelse, på östra Negros. Detta gjordes i enlighet med folkets demokratiska organs beslut. 6/9 genomförde NPA:s Sorsogonkommando (Celse Minguezkommandot) soldater i Filippinernas väpnade styrkors (AFP) 22:a infanteribataljon och dödade en samt skadade ytterligare en. Detta skedde för att straffa reaktionen för dess antifolkliga agerande i områdena Magellanes, Bulan, Irosin och Juban samt för att hedra martyrerna. 10/9 utmätte också NPA:s Masbatekommando (Jose Rapsingkommandot) revolutionär bestraffning mot Rodel Monsalod, en förrädare till sitt område, medlem i Väpnade medborgarstyrkornas geografiska enhet som understödde en massaker på civila av den 2:a infanteribataljonen. 15/9 dödade samma kommando också minst 10 av den 2:a infanteribataljonens trupper under en räd av de sistnämnda utan att själva lida några egna förluster, i en kontraomringningsmanöver. Bataljonen led flera förluster till följd av att NPA detonerade en bomb.

Israel bombade flera bostadshus i Haret Hreik, Dahieh, Libanon. Enligt Israel var detta ett “precisionsanfall” mot Hizbollahs högkvarter, men det har resulterat i över 100 skadade och 7 jämnade byggnader. Det är också omöjligt att tala om precisionsanfall då Israel använde sig av bomber som vägde 900 kg. Trots dess konstlade häpnad över Israels massaker efter massaker ökar Yankee-imperialismen sitt militära stöd till den sionistiska staten. Källa: TRH och Aljazeera.

Bland de 6 mördade i Dahieh var Hizbollahs generalsekreterare Sayyed Hassan Nasrallah, vid 64 års ålder. Nasrallah levde ett liv av kamp, vid vissa tillfällen rättfärdig nationell motståndskamp och vid andra orättfärdig kamp, först som en del av Harakat Amal (“Hoppets rörelse”) under inbördeskriget, sedan som en ledande figur i Hizbollah, som hade bildats för att motstå den kriminella israeliska invasionen 1982, och till sist som organisationens generalsekreterare och högsta ledare från 1992. Han har lett organisationen i 7 olika konflikter, varav 5 var mot Israel. Trots detta höga pris uttrycker Hizbollah att de kommer att fortsätta kämpa. Nasrallah ansluter sig till de hundratusentals odödliggjorda martyrerna i kampen mot Israel, inklusive ordförande för Hamas politiska byrå Ismail Haniya, som mördades i juli i år, och även CUpLGIA:s Suzanne Le Manceau, som vi rapporterade om förrförra veckan. Hizbollahs nya generalsekreterare är Naim Qassem. Källa: TRH, SVT och Encyclopaedia Britannica.

De amerikanska och brittiska imperialisterna anföll staden Sa’dah, Jemen, som ligger under Ansarallahs (i borgerlig media “huthiernas”) kontroll. Detta skedde som reaktion till Ansarallahs anfall mot Yankee-imperialismens tre jagarskepp i Röda havet tidigare i veckan. Stora mobiliseringar organiserades ändå, och dessa anfall lyckades inte demoralisera det jemenitiska folket, utan hade snarare motsatt effekt. Flera mycket stora internationalistiska demonstrationer hölls också i flera städer i Iran, Irak, Danmark, England och Frankrike. Källa: TRH och Yemen Press Agency

Lördag

TRH rapporterade om olika aktioner som skett de senaste veckorna som del av den internationella kampanjen för att frige Georges Ibrahim Abdallah, lanserad av franska Enhetliga kampanjen för Georges Ibrahim Abdallahs befrielse (CUpGIA), som varar från 7/9 till 7/10. Många av dessa aktioner har skett och kommer att ske i Frankrike. Vid Fête de l’Huma (“Mänsklighetens festival”) i kommunen Le Plessis-Paté hade kampanjen en konstant närvaro under alla tre dagarna som den varade. Fête de l’Huma är ett musikevenemang som samlar tusentals människor från hela Frankrike som hålls varje år. Affischer sattes upp, flygblad delades ut, infobord upprättades, en stor demonstration hölls och kampanjens vikt framhävdes vid panelsamtal. Många andra demonstrationer, affischeringar, väggmålningar och banderollupphängningar har också skett på flera orter runtom i landet. Liknande aktioner har även utförts av aktivister i Danmark och Norge, och flera organisationer i den spanska staten har lovat att ansluta sig till dem.

Söndag

Enligt The Washington Post hade 1 030 människor mördats i Libanon sedan mitten av september, och det uppskattades att en miljon libaneser har fördrivits från sina hem. Israel fortsätter att ljuga om hur “precisa” dess anfall är, då 11 personer som tillhör sjukvårdspersonalen har mördats och då antalet mördade barn ökar stadigt. 30/9, 1/10 och 2/10 har utsetts som sorgedagar för den odödliggjorde Hassan Nasrallah. Folket i Irak försökte storma USA:s ambassad i sin ilska och slogs ned av den förrädiska regeringen. I Kut, Irak, hölls en minnesceremoni för Nasrallah. Massiva demonstrationer hölls i Västbanken, Irak, Iran, Libanon, Jordanien, Indien, Turkiet, Pakistan, Nigeria, spanska staten, Tyskland, Australien, Kanada, Marocko, m.fl.